John Jensen, handelsrådgiver for AgroMarkets anbefaler at man laver en handelsstrategi, når man handler korn og råvare

Handel med korn og råvarer er ikke nogen ukompliceret affære. Men med de rigtige værktøjer, indsigt i markedet og en klar strategi, kan du opnå bedre priser og undgå at lave store fejl, når du handler. Her får du ekspertens råd til, hvorfor en handelsstrategi er vigtig, og hvad du skal være opmærksom på.

Landbruget er i konstant udvikling. For at kunne opretholde en god økonomi må landmændene hele tiden kigge efter nye og smarte løsninger. I mange landbrug finkæmmes produktionen for at finde yderligere muligheder for effektivisering og besparelser. ”Dansk landbrug er i høj grad moderniseret og effektiviseret, men på handelssiden halter udviklingen desværre efter,” forklarer John Jensen, der er chefanalytiker og handelsrådgiver i AgroMarkets.

Foder er en af primæromkostningerne for svine-, kvæg- og mælkeproducenter. Derfor er det heller ikke uvæsentligt at se på, hvordan man kan reducere den post.

“Der er i høj grad noget at komme efter her,” fortæller John Jensen.

Hold fokus på kontrakten

Det er nettoprisen, du skal være opmærksom på i en handel. Det er nemlig den, man skal kunne gennemskue, før man kan sælge, når prisen er i top, og købe når prisen er i bund. Og det er målet. I teorien burde nettoprisen kun dække over prisen på varen + omkostningen til den lastbil, der fragter korn mellem to landmænd. Men sådan er det ikke, og ofte overser mange landmænd afgørende elementer såsom fradrag, når de forholder os til en pris og skal beslutte, om de skal købe eller sælge.

”Og så mister man nemt overblikket over, hvad man reelt set betaler for varen,” forklarer John Jensen. Følgende faktorer påvirker ifølge ham den nettopris, du ender med at betale eller få for en vare:

  • Prisudsving i markedet
  • Afstanden mellem køber og sælger (logistik)
  • Fradrag (fx for urenheder, vand, rabatter m.m.)

Når du handler, så gør det med vilje

Det er vigtigt at kende de præcise betingelser, man handler under, for at kunne gennemskue, hvad nettoprisen reelt er, og om det er klogt at købe eller sælge.
”Når du handler, så gør det med vilje”  – lyder John Jensens mantra for råvarehandel. Ifølge ham er det alfa og omega, at man har en klar strategi, før man begynder at handle. Han opridser følgende grunde til at lave en handelsstrategi:

  • Når man har et klart mål, er det nemmere at nå det
  • Den pris man opnår, er mere forudsigelig
  • Man undgår at handle i den forkerte ende af priskurven, og lave dumme fejl, der tager ti år at rette op på igen.
  • Man får et større overblik

”En handels- og finansstrategi kan ikke give dig svaret på, hvad der sker i fremtiden. Men det gør dig klar til at træffe den rigtige beslutning, når du står i situationen,” Forklarer John Jensen.

Handel er et håndværk, der kan læres

Hos AgroMarkets definerer de en succesfuld handelsstrategi som en strategi, der på lang sigt giver mindre prisudsving og en bedre pris end den gennemsnitlige markedspris. Bag en succesfuld handelsstrategi ligger ifølge rådgiverne tre elementer, man skal forholde sig til:

  • Hvornår man skal handle
  • Hvor meget man skal handle ad gangen
  • Hvordan man undgår at blive ramt af grådighed og frygt

Nogle af de værktøjer man kan bruge er fundamental analyse og teknisk analyse. Nogen sværger til det ene og andre bruger udelukkende det andet. John Jensen bruger selv en kombination, og opfordrer andre til at gøre det samme. Der findes selvfølgelige også andre strategier, fx at handle et fast tidspunkt hvert kvartal, eller når mægleren ringer med et godt tilbud. Dem anbefaler John Jensen ikke, at man bruger. Det vigtigste er dog, at man sætter sig ind i tingene, laver en strategi og følger den. Og spørger man John Jensen, så skal man ikke være bange for at tage handlen i egne hænder:

”Handel er et håndværk, og et håndværk kan læres,” siger han.

AgroMarkets overvåger globale finans- og råvaremarkeder og tilbyder analyse og rådgivning til landbruget. AgroMarkets har indgået et samarbejde med Commoditrader og kommer til at tilbyde rådgivning via platformen.

Læs mere om AgroMarkets

Læs artikel om Commoditraders deltagelse i SAGRO og AgroMarkets HandelsErfa her